מהו עקום התשואות (Yield Curve)?
עקום התשואות הוא גרף שמראה את הקשר בין התשואות של אג”ח ממשלתיות לבין תקופות הפירעון שלהן. הוא מתאר כיצד התשואות משתנות בין אג”ח לטווח קצר לבין אג”ח לטווח ארוך. הכלי הזה מהווה אינדיקטור מרכזי לשוק ההון, שכן הוא משקף את הציפיות של המשקיעים לגבי מצב הכלכלה, אינפלציה וריבית.
סוגי עקום התשואות והשפעתם על השוק
כאשר עקום התשואות רגיל, תשואות האג”ח הארוכות גבוהות מתשואות האג”ח הקצרות. מצב זה מעיד על כלכלה בריאה וצמיחה יציבה, והוא מעודד השקעה במניות. בסביבה כזו, סקטורים כמו טכנולוגיה ותעשייה עשויים ליהנות מביצועים טובים, שכן הם תלויים בצמיחה כלכלית חיובית.
לעומת זאת, עקום שטוח או הפוך (כאשר תשואות האג”ח הקצרות גבוהות מהארוכות) משקף חוסר ודאות כלכלית או חשש ממיתון. במצבים כאלה, משקיעים נוטים להתרחק ממניות ולעבור להשקעות בטוחות יותר, כמו אג”ח ממשלתיות. במקרים רבים, עקום הפוך נחשב לסימן מקדים למיתון.
חשיבותו של עקום התשואות להבנת השוק
עקום התשואות משמש כמדד לציפיות השוק לגבי מצב הכלכלה. כאשר הוא רגיל, המשקיעים מעריכים שהכלכלה תמשיך לצמוח בקצב יציב, ומוכנים לקחת סיכונים. לעומת זאת, כאשר העקום הופך שטוח או הפוך, הדבר מעיד על חששות מהאטה כלכלית או עלייה חדה בריבית.
בנוסף, עקום התשואות משפיע על מדיניות הבנקים המרכזיים. בנקים עוקבים אחרי השינויים בעקום כדי להחליט האם להעלות או להוריד ריבית. לדוגמה, עקום הפוך עשוי לעודד את הבנק המרכזי להוריד ריבית כדי לתמוך בכלכלה ולהחזיר אותה למסלול צמיחה.
השפעה על סקטורים שונים בשוק ההון
לשינויים בעקום התשואות יש השפעה משמעותית על סקטורים ספציפיים בשוק. סקטור הפיננסים, לדוגמה, נהנה מעקום רגיל, שכן בנקים יכולים להרוויח מהפרשי הריבית בין אשראי קצר-טווח לארוך-טווח. עם זאת, כאשר העקום הופך שטוח או הפוך, רווחיות הבנקים נפגעת.
גם סקטור הנדל”ן מושפע בצורה ברורה. עקום שטוח, שמסמן ריבית נמוכה, יכול לתמוך בצמיחה במגזר הנדל”ן באמצעות הלוואות זולות. מנגד, עקום תלול או הפוך, שמעיד על עלייה בריבית, עלול לפגוע במגזר זה בשל עלויות מימון גבוהות יותר.
דוגמה היסטורית: עקום התשואות ומשברים כלכליים
עקום התשואות הפוך הופיע לפני משברים כלכליים מרכזיים, כמו משבר 2008 ומשבר הקורונה ב-2020. בשנת 2007, עקום הפוך היה אחד הסימנים הראשונים לקראת המשבר הפיננסי העולמי. גם בתחילת 2020, עקום שטוח והפוך סימנו את החששות מפני האטה כלכלית, מה שהוביל להורדת ריביות ברחבי העולם ולתמיכה בשווקים.
מסקנה: כלי מרכזי להבנת הכלכלה והשוק
עקום התשואות הוא אינדיקטור קריטי שמספק מידע על ציפיות הכלכלה ומשפיע על שוק ההון. הוא משפיע על החלטות משקיעים, סוחרים ומנהלי השקעות, ומשמש ככלי אסטרטגי לבחירת השקעות ולניהול סיכונים.
המפתח להצלחה: מעקב אחר שינויים בעקום התשואות יכול לעזור לזהות הזדמנויות בשוק, להיערך לשינויים כלכליים ולהתאים את אסטרטגיית ההשקעה בהתאם לתנאי השוק המשתנים.